torsdag 31 januari 2013
Kardemummaskorpor
Idag blev det bakning! Härliga kardemummaskorpor! Dom är inte svåra att göra men det är lite pyssel och så ska dom torka i ugnen i två timmar. Och då sprider sig en varm och ljuvlig doft av kardemumma i hela lägenheten. Det är så hemtrevligt!
Recept:
100g smält smör
5 msk honung
5 dl mjölk
1 paket jäst
1 tsk salt
2 msk kardemumma
8 dl grahmasmjöl
4-5 dl vetemjöl
Smält smöret och honungen i en kastrull.
Häll i mjölken o låt det bli fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke, häll i saltet och lite av mjölkblandningen.
Rör om tills jästen löst sig. Häll på resten av blandningen.
Tillsätt grahamsmjöl och kardemumma.
Tillsätt vetemjöl.
Arbeta ihop degen. Täck med handduk. Låt jäsa i 30 min.
Häll sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda igenom den.
Dela den i 4 delar.
Dela sedan varje del i 10 bitar.
Forma delarna till runda bollar. Lägg dom på smorda plåtar och platta ut bollarna.
Jäs 15 min.
Grädda i 225 grader i ca 13 min. (En plåt i taget!)
Dela sedan varje bulle med en gaffel på mitten, så att det blir en överdel och en underdel.
Rosta bullhalvorna med snittytan uppåt i 225-250 grader i ca 5-6 min.
Sänk värmen till 100 grader. Torka nu skorporna i ca 2 timmar.
Sätt in båda plåtarna, en i mitten och en precis under. Efter halva tiden, byt plats.
Obs! Ugnsluckan ska stå på glänt under torkningen.
När tiden är slut brukar jag stänga av ugnen och sedan får skorporna stå i ugnen någon timme till så att de verkligen är helt torkade.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kvällspromenad Våren är löfte är hopp i varje blomma ljusgrönt jubel Körsbärsträdet står brud skir och oskuldsfull I skönheten avtecknar s...
-
I natten I utmarkerna bortom mina resurser bortom min kontroll Irrar vid gränstra kterna ödsliga vidder Utkastad Vantroget ser jag mig o...
-
Gryning Jordens andedräkt svävar över åkrar och ängar Sveper sin mjuka filt Slipar av det vassa och kantiga Solens milda varsamma strålar Oc...
-
"Under omprövning" En antologi om konst, kanon och kvalitet Antologin "Under omprövning" (red. Johan Lundberg) kommer...
Mmm. Verkar rätt sunda ändå.
SvaraRaderaInte som Elsas som är rena småkakorna :)
Hej Anna,
SvaraRaderaSka sätta igång med baket.
Kram mamma