torsdag 7 februari 2013

Barnen får betala ett högt pris!

Idag skriver Madeleine Lidman i Svd om S-föslaget att införa allmän förskola från 2-års ålder.

"Den svenska förskolan befinner sig i kris och många förskolor brottas med stora problem att klara sitt pedagogiska uppdrag samt att ge barnen en god omvårdnad och en trygg och säker miljö. Att som Socialdemokraterna i det läget försöka vinna väljare genom att lova mer pengar i plånboken till föräldrarna genom sänkta förskoleavgifterna, som i förslaget om allmän förskola från två års ålder – blir mycket problematiskt"
- - - -
"Vi ser också hur beteendestörningarna hos barn bara ökar och hur skolor och förskolor köper in allt fler manualbaserade program som SET, social och emotionell träning, för att komma tillrätta med att barnen inte är socialt välfungerande och empatiska. I stället för att köpa in allt fler manualbaserade program, så känns det väldigt angeläget att göra en studie på varför så många barn inte är socialt välfungerande och lider av psykisk ohälsa."
Läs hela artikeln här "Barnen får betala ett högt pris"

För inte så länge sedan gjorde Svt en ganska så ingående granskning om situationen på förskolorna. Det som framkom var inte någon rolig läsning; enormt stora barngrupper, stressad personal och rädsla för att tappa bort barn, höga ljudnivåer. osv
För att inte tala om alla sjukdomar som lätt sprids i de stora barngrupperna. Just nu har ett rekordhögt antal fall av RS-virus rapporterats. Detta kan vara en dödlig sjukdom, särskilt spädbarn är utsatta. Har man spädbarn bör man ha sina större barn på förskola så lite som möjligt eller helst inte alls.

Jag fattar inte hur man i detta läge kan komma med ett sådant förslag som innebär ett ökat tryck på förskolorna. Det är helt vansinnigt! Uppåt väggarna!
Det enda vettiga är ju att försöka minska barngrupperna och kapa köerna till dagis.
För barnen skull! För personalens skull!
I Malmö finns nu ett mycket bra medborgarförslag som i korthet går ut på att föräldrar ska erbjudas pengar om de skjuter upp förskolestarten. Det är ett alldeles utmärkt förslag. Alla skulle vinna på det!
De barn som då kan vara hemma med sina föräldrar får en lugn start i livet och de barn som är på förskolan får vistas i mindre grupper.
Men tyvärr kommer detta förslag troligtvis aldrig att genomföras eftersom det inte är ideologiskt riktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kvällspromenad Våren är löfte är hopp i varje blomma ljusgrönt jubel  Körsbärsträdet står brud  skir och oskuldsfull I skönheten avtecknar s...