onsdag 9 januari 2013

Sömnmedel till barn ökar

En artikel i Svd idag tar upp barns ökande användningen av läkemedel. Det är en skrämmande läsning. Något måste vara allvarligt fel i ett samhälle när så många barn tvingas äta mediciner för att passa in. I slutet av artikel ges en tänkbar förklaring. Det är bara synd att den inte utvecklas lite mer:

"Psykiater Anna Lundh tar också upp att förändringar i vårt sätt att leva har en del i barns ökade psykiska besvär. När det gäller sömn lider barn med neuropsykologiska störningar, som adhd, ofta av sömnstörningar. Men även barn som utsätts för stress och överkrav kan få sömnstörningar och ångest, även om de inte syns i läkemedelsstatistiken.

– Vi måste fråga oss om vi ska ha ett samhälle där 10 procent av barnen kvalar in under diagnosen adhd eller om det också har att göra med hur vi organiserar vårt samhälle?"

Jag tror att hon är något på spåren. Det är inte fel på barnen utan på hur samhället är organiserat. Vi har ett samhälle idag som inte har tid eller ork för små barn som inte sover hela natten. Barnen måste sova annars faller hela dagen eftersom föräldrarna ska upp och jobba och barnen iväg till dagis. Det finns inget utrymme för nätter utan sömn. Det måste funka.
I desperation tror föräldrarna att det är fel på barnet och söker läkare och får sömnmedel ordinerat. Ingen vill eller vågar gräva djupare; varför sover inte barnet, hur ser dagarna ut? En del barn kanske överhuvudtaget inte klarar av alla intryck som de får på dagis. De behöver ett helt annat sätt att leva, men det utrymmet ges inte.
Jag vill inte klandra hårt arbetande föräldrar. Jag vet hur tufft det är att inte få sova på nätterna, men det hör småbarnsåren till. Jag har många gånger tänkt efter en dålig natt att det är ändå inte så farligt. Visst man är trött, men jag behöver inte stressa iväg till jobb och dagis och på eftermiddagen kan man ibland få lite vila. Det går att vara trött hemma, man kan dra ner på tempot lite. Men ett jobb kräver mer och då måste barnen sova på nätterna.
En snabb lösning måste till. Ett litet piller får det hela att funka.

Den stress och press som små barn idag utsätts för visar sig inte alltid direkt, för en del kommer det i tonåren istället. Svenska tonåringar ligger i topp när det gäller psykisk ohälsa, särskilt flickorna mår dåligt.
Och receptet är mer mediciner, fler diagnoser.
Tänk om man istället kunde få att recept där det ordinerades mer tid med föräldrarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kvällspromenad Våren är löfte är hopp i varje blomma ljusgrönt jubel  Körsbärsträdet står brud  skir och oskuldsfull I skönheten avtecknar s...