tisdag 15 januari 2013

Därför ökar SD

Under hösten har både tidningar och Tv gång på gång debatterar vad SD:s framgångar beror på. Till och med när partiet råkar i rejält blåsväder så ökar de ändå i opinionsmätningarna. Vad beror detta på? Är var tionde invånare verkligen rasist?
Jag tror knappast det. Det troliga är istället att folk inte har något alternativ att rösta på.
De flesta svenskar är i allmänhet välvilligt inställda till människor från andra kulturer och vi vill hjälpa till. Vi vet att många människor i världen är betydligt sämre lottade än vi. Vi vill göra det vi kan, men frågan är i vilken omfattning och till vilket pris. Och det är här det skulle krävas en verklig debatt, men det är tyst. De enda som säger något är SD.
Jag läste en intressant artikel i "Dagens Samhälle" av Björn Schaerström ledamot (M) kommunfullmäktige i Vallentuna. Han menar att framgången beror på att:

"Liksom regeringen är de nämligen i otakt med opinionen. En mer verklighetsnära bakgrundsbild kan se ut så här: SD vinner mark därför att allt fler väljare tycker att invandringen är för stor och måste begränsas."

Hans analys är inte att fler och fler blivit rasister utan att man helt enkelt inser att det nuvarande systemet inte är hållbart.

"Verkligheten har nått ifatt oss. Invandringspolitiken kunde sväljas i en tid när alla ekonomiska pilar pekade uppåt och i en atmosfär som stigmatiserade den som ens knystade om invandring eller flyktingmottagning i ekonomiska termer. Verksamheten kostar nu enligt migrationsverkets egna uppgifter allt mellan en handfull och flera tiotals tusenlappar per person och dag och sammanlagt tvåsiffriga miljarder årligen. Skillnad mellan flyktingar och invandrare är utsuddad. Allt fler räknas in. Flyktinghandel har blivit business inte bara för skrupelfria och hjärtlösa flyktingsmugglare utan också för kapitalstarka affärsmän och kändisprofiler som Bert Karlsson, Pelle Svensson och Robinson-profilen Jan Emanuel Johansson."

Att ens tala om pengar när det gäller invandring är fult och omänskligt. För då är man en hård och kall rasist. Men jag tror att vi faktiskt måste våga tala om det, för invandringen kostar faktiskt pengar och det finns inte obegränsat med pengar som en del tycks tro. Så här funkar det; om det tas pengar från en verksamhet så blir det mindre till något annat. Svårare än så är det inte. Någon annan blir lidande. Grupp ställs mot grupp. Även om vi inte vill det, även om vi vill hjälpa och rädda alla. Det är här någonstans debatten borde stå. Hur långt sträcker sig vårt ansvar som land och hur långt sträcker sig mitt ansvar som enskild individ?
Jag har inga klara svar där, men en del tankar som jag ska ta upp vid tillfälle.

Björn Schaerström skriver avslutningsvis:

"Det är fullt möjligt att vara motståndare till massinvandring utan att vara vare sig främlingsfientlig eller rasist"

Läs hela artikeln här:
"Verklighetsförfalskning förklarar SD:s framgång"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kvällspromenad Våren är löfte är hopp i varje blomma ljusgrönt jubel  Körsbärsträdet står brud  skir och oskuldsfull I skönheten avtecknar s...