fredag 11 mars 2011

Frihet!

Det är mellanmål och plötsligt skiftar samtalet fokus, från frågan om skolmaten var god eller äcklig, till något betydligt djupare och mer intressant.
- Är Sverige ett fritt land? frågar stora pojken.

Ja, det kan man väl säga, i den meningen att vi har demokrati och att vi får lova att uttrycka våra åsikter (än så länge i alla fall). Så berättar jag om att det i många länder är förbjudet att säga och skriva vad man vill, att man då kan gripas och sättas i fängelse och till och med bli dödade. Det kan vara förbjudet att kritisera den som har makten i landet eller att utöva sin religion. Jag vill ju inte skrämma dom små liven men ändå få dom att förstå och vara stolta och glada över den frihet vi har.

Dom lyssnar noga och stora pojken ser eftertänksam ut, sen säger han och ler:
-Men i tanken är man alltid fri!! Man kan alltid tänka vad man vill, för det är det ingen som ser!

Mitt barn, min fina pojke, du vet inte hur stora dina ord är! Du vet inte hur många människor som levt under förtryck och som har räddats undan galenskap av just denna vetskap; i tanken är vi alla fria människor. Mycket kan tas ifrån en människa, hon kan förbjudas allt och brytas ner, men ingen kommer någonsin åt hennes tankar!
Så bevara ditt hjärta och dina tankar!

1 kommentar:

  1. Tänker på gamle biskopen Thomas frihetssång: "Frihet är det bästa ting, som skapats har all världen kring - för den som frihet rätt kan bära" ... med FRIHET följer ANSVAR!

    Tänker också på en annan biskop, Esaias Tegner och hans dikt "Det eviga": "Vad våldet må skapa är vanskligt och kort, det dör som en stormvind i öknen bort... (den libiska?)

    SvaraRadera

Orkar inte be säger du din sorg din längtan din ångest  är bön i sig  Din trasighet ett öppet sår  Finns det en starkare bön  Dina tunga suc...