torsdag 7 juli 2011

En fri röst

Jag är precis läst ut "En fri röst" av Ayaan Hirsi Ali.
Det är en läsvärd bok och högaktuell. Det är en otrolig historia, en självbiografi, om en muslimsk flicka som föds i Mogadishu i Somalia. Man får följa henne genom fattigdom, våld, könsstympning och tvångsäktenskap. Det är en smärtsam och hemsk läsning. Men man får också följa henne till ett fritt och självständigt liv i Europa; hon blir så småningom parlametsledamot i Holland!
När hon kommer i kontakt med väst blir hon överväldigad och förbluffad över hur välorganiserat allt är. Hon tar emot allt med öppna armar och nyfikenhet.
Det är intressant att se hennes analys av varför så många invandrare aldrig kommer in i samhället. Enligt henne handlar det helt enkelt om att dom inte vill. För att förstå varför dom inte vill måste man vara medveten om att många muslimer ser det västerländska samhället som orent och syndigt. Detta är inget man vill vara en del av och följden blir att man medvetet håller sig utanför.

Hon tar upp kampen mot förtrycket av muslimska kvinnor genom att göra filmen
"Underkastelse del 1". Regissören Theo van Gogh blir sedan mördad på öppen gata av en muslimsk extremist. Efter detta lever hon under ständig bevakning och tvingades under en period gå under jorden.

Hon är en minst sagt modig kvinna.

1 kommentar:

  1. Läser den just nu, skrämmande klarsynt analys om islam.

    SvaraRadera

Orkar inte be säger du din sorg din längtan din ångest  är bön i sig  Din trasighet ett öppet sår  Finns det en starkare bön  Dina tunga suc...