måndag 5 augusti 2024

 

OS-invigningen

Hur ska man se på OS-invigningen? Var det nattvarden som gestaltades eller var det en fest till Dionysos ära? Jag anser att frågan är fel ställd, för jag tror det handlar om något annat. Saken är den att både de som hävdar att det var nattvarden som illustrerades, och de som menar att det var en fest till Dionysos ära har rätt! Poängen är att nattvarden, som kännetecknar kristendomen med Gud i centrum, ska bytas ut mot en backanalisk fest, där människan och hennes lustar står i centrum. (Backanal var under antiken en fest till vinguden Dionysos ära. Ordet backanal används om dryckeslag, orgier och vilda fester.)

Naturligtvis var arrangörerna helt medvetna om att det man visade upp var en anspelning på Leonardo da Vincis berömda målning, att tro något annat är knappast möjligt. Och det var just det som var syftet. Man vill visa att man ersatt det gamla med det nya. Målet är en dekonstruktion av det kristendomen står för, att upplösa ordningen och normerna som varit givna. Man strävar efter en upp och nervänd värld, där inget är naturligt eller stadigt, utan allt är ett gungfly i ständig upplösning. Där man själv väljer, utan att behöva förhålla sig till vare sig regler eller någon Gud.

Det var detta man ville illustrera. Man proklamerar i vilken riktning man vill dra våra värderingar. Det är detta som ska vara den rådande ordningen, det nya systemet vi alla ska anamma. Det är detta vi ska hylla och eftersträva, böja oss för och omfamna. 

Så diskussionen om det var det ena eller andra som illustrerades är helt felaktig. Förklaringen ligger på ett annat plan. Vad det handlade om var en triumf, en manifestation: titta vi har bytt ut den rådande ordningen, skiftet har ägt rum. Naturlig ersätts med onaturligt, ordning med kaos, dygd med dekadens, helt enkelt ett sönderslitande av de värderingar som följt den kristna traditionen. Jag kan inte tro något annat än att det var detta som man ville förmedla till miljontals människor. Man ville visa upp sin seger. 

Reaktionerna kom snabbt och det är uppenbart att alla inte är lika förtjusta i den nya ordningen. Segern togs ut i förskott. Det pågår en tydlig kamp om vilken riktning världen ska gå, klyftan är djup och vid mellan olika synsätt. Särskilt tydligt är det idag i USA, men även mellan Europa och Ryssland, och naturligtvis mellan den muslimska världen och den västerländska. Värderingar och synsätt krockar och utlöser blixtnedslag efter blixtnedslag. Ja, världen sätts i brand.


  OS-invigningen Hur ska man se på OS-invigningen? Var det nattvarden som gestaltades eller var det en fest till Dionysos ära? Jag anser att...